《平安谷之詭谷傳說》上星期五就講到蘇玉華為了幫遭綁架的女兒小璇籌集贖金,不惜在市集向街坊跪求可以幫她的女兒,但面對一班男街坊冷言冷語,蘇玉華最終還是離開市集回家。在回家途中就有一班女街坊送上家中一些物資,希望賣到少少金錢。去到今晚新一集,黃浩然終於救出小璇,但卻昏迷不醒,西醫懷疑小璇失憶。

▲沈卓盈被老公長期毒打都忍氣吞聲。

▲係劇中飾演沈大師老公嘅戴耀明,突然心臟病發身亡。

另外,亦會講到長期遭老公戴耀明毒打的沈卓盈,被對方懷疑出軌,在家中大吵大鬧,期間戴耀明突然因心臓病發身亡。沈卓盈突然之間變成寡婦,有睇開嘅觀眾都知道係平安谷入面,如果一個女人老公死後又無仔女又無父母要照顧嘅,就要殉葬。沈卓盈亦無例外,被家族親戚按鄉例要求殉葬。同一晚上,開始有多位村民又看到鬼新娘,懷疑是第一位遭殉葬的邱青蘭(即係陳瀅)嘅鬼魂,當中蘇玉華仲會鬼上身。根據TVB的套路,大膽推算呢位鬼新娘應該係沈卓盈扮嘅,想嚇一班重男輕女嘅男村民!

来源: hk01


Like Rojaklah Facebook!不出门也能知天下事~

Like Rojaklah TV Facebook!随时观看Video,给你Happy给你FUN❤

Comments

comments