「世紀情侶」方力申和鄧麗欣,80後見證着他們相識、拍拖、嘈交、鬧分手和復合,可惜最後逃唔過分手,拍拖十周年,唔結就分,令人唏噓。Stephy在網上再發聲明,表示佢同小方分歧愈來愈大,因了解而分開,仲讚小方係佢識過咁多男仔中最好,否認有第三者的說法。不過,最後Stephy又表明「我們世界裏從來不存在童話」,暗示要面對分手嘅殘酷現實,相信佢都承受咗好大壓力及傷痛!

去年聖誕,適逢是他倆的代表作《獨家試愛》十周年,二人合作新片《紀念日》,聯同《獨家試愛》、《十分愛》同《我的最愛》的「愛情三部曲」,四部電影中有不少殘酷分手密語,以下「十二句分手密語」,邊睇小編都切身感受到二人分手之痛…

《紀念日》篇

分手物語一:「你成日話有PLAN,但你PLAN入面永遠都冇我!」

Clip_8Clip_9

麵包雖然緊要,但忙到冇時間陪我,咁不如分手啦!

分手物語二:「我呃你係因為我愛你,唔係我哋點捱十年?你估你真係好易頂呀?」

Clip

Clip_2

Clip_3

咁難頂就唔好頂!

分手物語三:「你係咪好想離婚?」

Clip_4

Clip_5

終極一句!

《獨家試愛》篇

分手物語四:「我問你,係咪想離婚?」

10年獨家試愛

Clip_6

十年前已有嘅一幕,無論離婚定分手,都係最終必殺技!

分手物語五:「一次不忠,百次不容!你叫我點信你將來唔會再鍾意另一個女人?」

p859357465A

發現對方劈腿偷食,就用呢句大對方,然後就講分手啦!

《獨家試愛》篇

分手物語六:「愛情係有期限。」

吳佩慈

愛情似罐頭,太耐會變味甚至轉淡!

《十分愛》篇

分手物語七:「當佢真係鍾意我嘅時候,我覺得場遊戲已經唔好玩!」

既然唔好玩,就let it go!

分手物語八:「啲臭男人就淨係知道我條底褲擺邊,就永遠唔知我條底線擺邊!」

擺明有性冇愛啦,點解仲要喺埋一齊!?

《我的最愛》篇

分手物語九:「有冇人同你講過,愛一個人要講TIMING,我同你喺唔啱TIMING喺埋一齊,唔WORK!」

Clip_24

講到好有道理咁!

分手物語十:「你值得有一個更加愛你嘅人,你將來一定搵到個,你又好愛佢,佢又好愛你嘅人!但我冇咁好彩,我唔係呢個人!」

Clip_27

Clip_26

向對方提出分手,都要安慰吓佢嘛!

分手物語十一:「真正愛一個人,應該俾佢自由,唔係完全咁佔有佢!」

Clip_29Clip_30

對方死都唔肯分手,試吓講呢句睇吓甩唔甩到身囉!

分手物語十二:「喜歡就KEEP,不喜歡就DELETE!」

講到咁,擺明玩完即棄啦!

来源:东方新地

Comments

comments