幼儿疑似喝了假冒配方牛奶后不停呕吐,甚至身体起红斑和大便出血,被送院治疗并观察两週。

随着柔州新山爆发冒牌奶粉事件,一名署名Seila Nawi的母亲在面子书撰文,分享其儿子疑似喝了假冒奶粉后的经历。

她披露,其儿子麦可在10月份住院逾两週,至今生病原因毫无头绪,直至昨晚报导揭发假奶粉事件,才恍然大悟儿子或是服食假奶粉所致。

她说,当时麦克一天最高纪录可呕吐9次,某天中午开始发烧、身体出红斑。

“下午3时,他虚软无力躺着,牛奶都不肯喝,我立即带他到邻近医院挂诊。”

Seila Nawi说,她完全不曾怀疑儿子是服食奶粉所致,医生也只是问她给儿子吃什麽固体附加食品,或误食其他东西。

留院观察

她披露,麦可因脱水和需接受进一步检查而留院观察,期间完全不肯喝牛奶或进食,接着开始腹泻,一天泻足11次。

“他的粪便是我闻过最臭的味道,连要採粪便样本做检验的护士也无法忍受,然而麦可各种检验包括敏感测验皆正常,粪便检验也找不到病因。”

她说,儿子住院期间仍不断腹泻和发烧,身体红斑不时浮现,更在留院一週后开始有血便。

“住院期间我不曾给麦可食用任何固体食物,但他依然喝着某E字头品牌牛奶。谁能料及假奶粉这回事,况且他已喝该品牌奶粉数个月”

她说,麦可出院后情况好转,因为当时服用的(或有问题)奶粉已完了,她继续从其他商店购买同品牌奶粉供儿子食用。

她说,已向相关奶粉代理商及贸消部投诉,要求当局採取行动杜绝假奶粉,并教民众如何分辨真假奶粉。

原文如下:

ENFALAC A+ TIRUAN

Semalam Allah bagi petunjuk kepada persoalan saya selama 2 bulan lebih.

Ini bukan silap Mead Johnson, saya faham.

Saya telah pon melaporkan kejadian anak saya kepada mereka hari ini. Tapi saya harap;

1. Mead Johnson Malaysia & pihak KPDNKK telus untuk membanteras sekaligus menyalurkan maklumat untuk membezakan susu tiruan ni sebab ini untuk mendidik kita sebagai ibu bapa supaya tidak terus ditipu
2. Sedia untuk berkongsi maklumat keputusan kandungan susu tiruan dari jabatan kimia nanti.

Oktober 2017, Anak saya, Mikael keluar masuk hospital, ingat lagi kan? Warded lebih 2 minggu. Punca masih tidak diketahui sehinggalah berita tentang susu tiruan semalam.

Mikael bermula dengan muntah-muntah sehingga 9 kali dalam sehari. Kenapa sampai 9 kali, saya biar sahaja ke? Saya monitor dari rumah (kalau boleh nak elakkan ke hospital), dengan harapan & doa, Mikael akan reda dari muntah tapi tidak.

*Saya bersyukur saya rekod & ambil gambar, sebab nak update husband saya yang jauh dari kami*

Tengahari tu, muka & badan Mikael dah start kemerah-merahan & panas. Setiap kali keluar merah2 tu, saya mandikan dia. Demam on off.

Menjelang jam 3pm, Mikael dah lembik, terbaring, susu pon dia taknak minum. Jadi, saya tak fikir panjang, terus bergegas ke hospital terdekat.

Wallahi, langsung tak suspect disebabkan susu, doktor pon interview saya, hanya bertanya apa makanan tambahan (solid food) yang saya bagi pada Mikael, atau ada tak Mikael termakan apa2 sahaja dari persekitaran dalam rumah (since dia dah merangkak ke sana sini-puas fikir, saya takde jawapan).

Doktor terpaksa tahan Mikael di wad, sebab dehydration & untuk pemeriksaan lanjut.

Masuk ke wad, dah drip, Mikael langsung taknak susu atau makan.

Next, Mikael dah start cirit-birit. Najisnya, seumur hidup saya, itu yang paling busuk saya pernah hidu. Sangat busuk sehingga nurse tak dapat tahan baunya sewaktu proses nak ambil sampel najis untuk ujian makmal. Mikael cirit-birit 11 kali pada haritu.

Pelbagai ujian dibuat, termasuk alergik test, result semua ok utk Mikael, takde apa2 alergik.

Setiap najis diambil untuk ujian, namun doktor masih tiada jawapan utk punca.

Selama di hospital, Mikael masih cirit-birit & demam on off, merah2 di seluruh muka & badan sekejap ada sekejap hilang.

Kemuncaknya, selepas seminggu, Mikael dah mula berak berdarah. Doktor decide dgn prosedur antibiotik. Saya sebagai ibu akur, walaupun berat hati ni, nak masukkan macam2 ubat dekat Mikael yang masih baby.

Oh ya, sepanjang di hospital, saya tak bagi Mikael apa2 solid food (ye lah, doktor suspect mungkin alergik dari makanan tambahan) TAPI Mikael still minum susu Enfalac😭

Yelah, siapa sangka susu ada yang tiruan, lagipon Mikael bukan baru minum susu tu, dah beberapa bulan sebelum tu.

Selepas 2 minggu lebih, sebab punca masih tak diketahui, Mikael dah nampak sedikit aktif, saya minta untuk discharged.

Balik rumah, dah ada perubahan pada Mikael, way more better (sebab susu Enfalac pon dah beli pack baru (beli dari kedai lain), yang beli sebelum tu dah habis-HABIS saya bagi dia minum😩).

Yang tanya, saya beli dari mana, saya tak dapat nak nyatakan kat sini, sebab pihak Mead Johnson sedang menyiasat rangkaian kedai serbaneka berkenaan di sekitar Selangor ni. Kita tunggu jawapan dari mereka nanti.

Cuma nasihat saya, ibu2 yang masih nak teruskan anak dengan susu ni, boleh beli dari AEON & TESCO dulu, elakkan beli dari kedai-kedai ubat atau kedai rangkaian serbaneka buat sementara waktu sehingga mereka istiharkan isu ini selesai.

Untuk saya, saya dah tukarkan Mikael dgn susu lain selepas pengalaman pahit ni.

Untuk parents, kalau anak2 kita ada tanda2 macam saya sebutkan di atas, cepat2 bawak anak anda ke hospital. Saya doakan anak2 kita dielakkan dari terus menjadi mangsa.

Kesan dari susu tiruan ini, Mikael masih recover dari kemerahan di muka & badan. Saya yakin ada bahan aktif dalam susu tiruan yang belum betul2 discharge dari badan dia. InshaaAllah slowly. Mohon doa dari semua jugak untuk Mikael.

#Enfalac
#FakeInfantFormula
#SusuTiruan

来源:Seila Nawi 中国报

Comments

comments