打头阵的TVB台庆剧《老表毕业喇》及《使徒行者2》差不多进入尾声,收视好唔好就见仁见智。而接下来的就会播出由马国明主演的《降魔的》及《溏心风暴3》,咁观众最想睇嘅《宫心计2之深宫计》、《大帅哥》及《平安谷之诡谷传说》剧集呢?据知会将排到明年初才会播出。而日前影视博客游大东就上载一份疑似TVB的《2018TVB节目巡礼》名单,一共有20部剧集将向广告客户推介,其中有10部现在已经在拍摄中。而未开拍的剧集名都几好笑,有《鸟纹身的男人》,《陈皮梅与山楂饼》,仲有《最陌生的熟悉人》等。

▲《天命》同已经变了做仓底剧嘅《三个女人一个因》几时会播?无人知。

▲ 影视博客游大东日前就上载了TVB《2018节目巡礼》的名单。

▲《On call36小时》同《律政强人》有延续篇。

当中《陈皮梅与山楂》你以为係讲食物?咁你就错喇,根据名单上写嘅话是中药版《On Call36小时》,係一套青春医疗剧。另外医疗剧仲有一套话就话係《律政强人》延续篇,名为《白色强人》,我估都係沿用《白色巨塔》做蓝本,唔知会唔会再邀请方中信与廖启智演出呢?不过,最好搞笑一定是《鸟纹身的男人》同《最陌生的熟悉人》题材分别是古装武侠和时装悬疑,只看剧名已经令人笑,究竟最后会是甚麽演员阵容,相当令人期待。

除此之外,名单上亦有7套综艺节目,相信其中有两个都颇瞩目,分别是《李克勤,梁荣忠Variety show》及《女王华丽50年》。讲起前者必定会想起2005年由他们主持的《残酷一叮》,口号「全城尽兴,残酷一叮」当年有不少观众都背得出,节目决赛《叮皇争霸战》更创下33点,近年有不少网友都会定期翻loop当年爆笑的节目片段。部分参赛者例如乔宝宝及莫凯谦亦因节目而投身娱乐圈,究竟今次係用咩形式推出,观众就要拭目而待!至于《女王华丽50年》,如果无估错嘅就应该係讲今年入行50週年的汪明荃喇。早前就有讲过TVB将会阿姐开拍剧集《汪明荃》来祝贺,唔知《女王华丽50年》係咪之前讲嘅talk show《汪明荃今夜我最精彩》正式节目名呢?BTW,相信TVB 50週年真係有好多精彩节目送给大家!

▲ 当年《残酷一叮》真係好好笑!

▲ TVB今年50週年,咁啱阿姐又係入行50週年,当然要一齐庆祝喇!

资料来源:hk01


Like 玩嘢兄弟团 Facebook!带大家玩翻全马high翻天~❤

Like Rojaklah Facebook!不出门也能知天下事~

Comments

comments