早前熱播的無綫劇《親親我好媽》,劇情夠晒貼地引起觀眾共鳴,以29點暫成為大台最高收視的劇集,更令江嘉敏、何廣沛等新生代演員人氣急升!除此之外,在劇中飾演曾向陳敏之示愛、「籃球王子」連國佳的 郭子豪 (Arnold) 亦不容忽視,因為佢除了靚仔大隻、畢業於世界知名學府外,仲係來自富貴家庭!呢個package真係冇得輸啊!

《親親我好媽》籃球王子

《親親我好媽》中除了三大女角江美儀、陳敏之及呂慧儀,一眾扮演中學生的年輕演員都備受關注,當中以小情侶江嘉敏及何廣沛最受觀眾歡迎,不過大隻仔Arnold飾演的連國佳都吸引到唔少女粉絲!劇中佢有「籃球王子」之稱,係何廣沛的死對頭,仲向年紀比自己大好多的訓導主任陳敏之示愛!角色性格都幾突出。

名牌大學高材生

Arnold 14年加入娛樂圈,讀完藝人訓練班後,簽約成為無綫「親生仔」。原來佢亦係圈中高學歷一族,中小學就讀於名校喇沙,成績一直名列前茅,據知未放榜已經有數間英國學校向佢招手。之後Arnold畢業於世界知名學府倫敦帝國學院 (Imperial College London),佢修讀的機械工程學科更是排全球第3,名副其實係高材生!

A&F首位亞洲代言人

Arnold 21歲回港在保時捷做實習生時,憑俊朗外表及健碩身型打低二百幾位對手,被美國時裝品牌A&F選為香港代表,為該品牌百多年來首次選用的華人面孔!Arnold不旦擔任A&F的2013春夏廣告男模,亦是該品牌世界巡迴宣傳的模特兒之一,曾在不同城市如芝加哥、倫敦、紐約等地出席開幕儀式。

想當年A&F中環旗艦店開幕,一眾半裸猛男強勢列陣,全城女士為之瘋狂!女士們如果睇番當年啲相,可能會發現自己同Arnold影過相?

為保持健碩身形,Arnold一星期最少做三次Gym,一身肌肉真係唔講得笑!

住豪宅 揸靚車

靚仔、大隻仲係高材生,呢個package都仲未夠!因為Arnold更來自一個富貴家庭!Arnold父親開廠做製衣起家,現經營時裝貿易生意,身家不容小覷。Arnold父母住在大埔康樂園,而佢自己就大個仔要有自己空間,以月租約三萬五租附近半山的獨立屋龍城堡,豪到爆!閒時唔使開工,Arnold就揸佢部價值80萬的Audi座駕,去到家人住的康樂園會所做Gym。

唔想「成功靠父幹」

雖然屋企咁富貴,不過Arnold一直甚少提及家庭背景,保持低調。熱愛幕前幕後工作的Arnold,讀書時期已經喜歡攞住DV四圍拍,早兩年更專程報讀演藝學院的導演課程。半年前佢開設製作公司,幫過馮允謙拍微電影,講到明唔想「成功靠父幹」!

全文完

来源:东方新地

Like Rojaklah Facebook!不出门也能知天下事~~

Comments

comments