根据东网报导,容祖儿刚完成了19场演唱会,这段时间终于轻松下来,但她昨日在社交网站上Po出几张照片却把粉丝都心疼坏了!

照片中的她一脸痛苦地坐在轮椅上,之后还做手术从膝盖中抽出两盘黄色液体!容祖儿随后表示,她的膝盖过度劳损,导致现在生活不能自理,一下地双腿就会痛到爆炸,状况超严重!

祖儿也在帖文下写道,早前她开演唱会发生膝盖发炎的状况,幸好在演唱会期间都安全度过。但现在一放松下来,身体各部位就开始亮红灯,最严重的就是膝盖。她本来以为会慢慢恢复,怎料前天情况突然变差,膝盖肿如馒头,动一下都会刺痛。她打算睡醒了再去看医生,但第二天醒来后双腿完全动不了,整条腿甚至到脚板都肿了

容祖儿诉苦,原本只需5秒钟就能去的厕所,她在妈妈的搀扶下,用了10分钟才去到,而且刷牙换衣全都要人帮忙。当时她感觉自己的双腿就像被人用铁棍使劲乱打般的疼痛。最后她唯有向别人借轮椅,花了很长时间才得以出发去看医生。

医生看诊后也被容祖儿的双腿吓到,经检查后决定先进行双脚麻醉,再抽出膝头的积水,再打消炎针就会慢慢好转。

祖儿当时看见诊所内的4字「救我残肢」,整个人惊到打冷颤,幸好身边有人一直和她说话,分散她的注意力。医生随后从祖儿的膝盖中抽岀50 CC 的黄色液体,容祖儿休息一番后情况有所好转。

容祖儿随后反思自己此次演唱会真的太消耗自己的身体了,但她表示自己再无遗憾,并且以后还能成为非常美好的回忆。

【题外话】以下为容祖儿演唱会精彩片段

 

View this post on Instagram

 

連日來每位嘉賓都錫我錫到燶 一想起昨晚我的特別嘉賓 Mr Cool古天樂先生 簡直回味無窮 從來沒有見過這麼瘋狂的他 他用了獨門絕招表達對我嘅愛錫 亦由衷表達了對舞台嘅熱愛 首先呢位貼地親民大哥大一上到台望都冇望過我 一枝箭咁沖左去觀眾席同觀眾瘋狂握手 將觀眾的情緒推至頂點 我最喜愛男歌星果然實至名歸 不特止 本來已經是首次現場演繹 他的首本名曲今期流行 唱完第一次表示不滿意要求重唱 還帶來經典拜神舞 一舉手一投足絕對顛倒眾生 細佬我實在甘拜下風 中途仲俾佢喺拍左我一下後尾枕 掌風勁到爭啲骨折 衰豬昨天綵排仲話自己唔舒服 上到台咪又龍精虎猛! 之後仲邀請觀眾上台影selfie 試問邊有嘉賓可以咁crazy 多謝你 我的大哥大 感謝你由隆重登場演唱會一直支持我 我諗我要幫你攞個紅館期至得啦! #精彩的瘋人 #有半秒以為佢飲左假酒 #扮哂話自己唔鍾意唱歌

A post shared by Joey Yung 容祖兒 (@yungchoyee) on

 

 

View this post on Instagram

 

其實尋晚我經已好檢點咖啦 ❤️ Repost from @joey_universe 成個演唱會幕幕精彩就唔洗講, 但特別嘉賓都一樣睇到觀眾嘩嘩聲 沉晚嘅重量級嘉賓真係華呀! 係劉徳華呀!!!! 面對住超級偶像做自己嘉賓, 容小姐啲控記不住寄己嘅反應更係係不容錯失 . 本身都仲係一個激動小fan屎, 望住偶像喺台中心升上嚟忍唔住中個頭落去攬住人大嗌, 再興奮到頭暈 . 之後緊接住發生嘅一切, 只能用「語不驚人死不休」形容‍♀️ . 容小姐要求摸人地塊面, 摸完之後原地自high大嗌: 「woo….好滑添呀喎哈哈哈哈」 . 然後提到點解想請華哥做嘉賓, 就講返起同初戀男朋友一齊睇嘅第一個紅館演唱會就係劉徳華, 華哥:「當年呢我一路跳緊嗰時呢就見到有個嘴唇厚厚嘅女仔同個男仔係咁喺度⋯⋯」 人地都未講完, 容小姐突然殺出一句:「冇呀!冇打車輪架嗰時!!!」 笑死全場觀眾 . 再提到當時覺得《開心的馬騮》係唱俾自己聽因為屬 華哥只能話揾機會唱比佢聽, 容小姐突然提出「不如而家唱啦」 隨即喺一萬三千人加自己偶像面前一路扭一路表演, 偶像包袱瞬間跌到0之餘, 呢位fan屎亦為自己塑造出一個非常獨特嘅形象, 連華哥都忍唔住嚟個90度鞠躬, 講聲:「我真係拜服……」 . 直至拖住手唱《一起走過的日子》, 原本都覺得好似唱返《至尊無上》入面雞翼同小妹嘅故事咁, 但拖住華哥隻手唱歌其間, 呢位女子極為風騷, 喺觀眾面前驕傲地扭扭擰擰 . 有個癲癲地嘅偶像, 都好慶幸偶像的偶像個個都肯陪佢癲, 雖然華哥否認好錫佢, 但有幾錫佢心中有數啦, 等住2024年兩個再攞男女歌手獎 . #容祖兒 #劉徳華 #yungchoyee #joeyyung #Andylau #prettycrazy #prettycrazy容祖兒演唱會 #prettycrazypopupstore . Source: 冤枉娛樂’s Youtube

A post shared by Joey Yung 容祖兒 (@yungchoyee) on

辛苦嗮啦,容祖儿!好好休息啊!

以上所有图片皆源自Instagram。

Like Rojaklah Facebook!不出门也能知天下事~

Comments

comments