《果栏中的江湖大嫂》最近热播中,成功聚集一班忠实观众。原因无他,因为剧中有衡多美女,岑丽香、江嘉敏、冯盈盈和陈炜。

說起奇怪,原來平時網友留演員拍攝的劇集之餘,更會留意各大演員的造型。當中尤其以《果欄中的江湖大嫂》小巴(岑麗香飾)的「眼鏡娘」最受網民喜愛。而原來TVB也有不少「眼鏡娘」。咁到底邊個係「最強眼鏡娘」呢?

1. 黃智雯

有睇星期日播的《三個女人一個因》的都知道,方以因(黃智雯飾)的另一多重人格愁擘擘就是一個「眼鏡娘」。黃智雯戴上眼鏡之後,又真的會多了幾分童真;放下眼鏡的黃智雯,又會變成自信十足的律師。黃智雯一人分飾三角真係好叻。

2. 黃心穎

黃心穎近來劇集越拍越多,雖然劇集中黃心穎少有「眼鏡娘」造型。最近期莫過是《雜警奇兵》內「爆谷」的造型。雖然劇中的「眼鏡娘」是醜女,不過現實中她卻有不少「眼鏡look」,仲有好多唔同主題㗎。

3. 陳法拉

講起「眼鏡娘」,又點少得陳法拉呢。2005年就入行的陳法拉雖然在2013年就已經離巢發展,14年更加遠赴美國留學修讀戲劇。不過陳法拉亦會在Instagram上分享美國生活,「眼鏡look」再加上「素顏look」,更突顯到佢本來的氣質。

4. 李佳芯

李佳芯無論係圓形太陽眼鏡、金絲眼鏡、黑眼鏡定其他款都好,似乎都配搭得恰到好處。抑或只是因為李佳芯天生麗質,靚女戴咩都好睇呢?

5. 岑麗香

《果欄中的江湖大嫂》小巴(岑麗香飾)一角宜家晚晚都陪住大家,3甲入面又點會冇佢呢。至古以來,說起「眼鏡娘」,某程度上一定會令人聯想到「教師」。而香香在劇中又是飾演教師,真係撞都冇咁啱。沙灘裝加上眼鏡、老師等元素,第一位非岑麗香莫屬啦。

最後的最後,又點少得我哋親愛嘅家燕姐呢?無論係經典中的經典《食神》中「味公主」的造型,還是《燦爛的外母》中「King姐」的造型,都絕對係深入民心嘅「眼鏡娘」。淨係見到「味公主」張相,就已經有「實在太銷魂」把聲啦。

图文来源:hk01


Like Rojaklah Facebook!不出门也能知天下事~

Like Rojaklah TV Facebook!随时观看Video,给你Happy给你FUN❤

Comments

comments