《律政強人》由老戲骨廖啟智及型佬方中信孭飛,前者演狂妄律師KC,係超級大反派,而後者繼續型落去,各有不同風格,成功吸納唔同捧場客!不過,有網民指智叔於劇中角色設定及經典對白,跟佢擔正嘅港視劇《選戰》有9成似!其實複製好似預期,大家都明嘅!

複製拍攝手法

有網民指《律政強人》跟港視劇《選戰》拍攝手法相似!除了由智叔做主角,原來黃偉強亦曾於《選戰》做編審,難怪網民指兩套劇都採用電影慣常拍攝手法,一啲都唔奇!其實,無綫劇一向採用至少三部攝影機拍攝,但今次《律政強人》卻只用單機拍攝,務求加強電影效果!

100%複製金句

另外,有網民發現《選戰》中經典金句「我上馬,係大局為重!」於《律政強人》宣傳片中重現!智叔於宣傳片中講「你落台係天經地義,我上馬就係大局為重!」係咪真係倒模複製,大家心中有數啦!

来源: 东方新地


Like Rojaklah Facebook!不出门也能知天下事~~

Comments

comments