7803207

觀眾激讚的無綫話題劇《城寨英雄》,昨晚終於播出大結局,大結局收視最高達35.2點,最高收看人數逾228萬,為全年劇集收視之冠!歐瑞偉飾演、有鐵布衫護體的終極Boss天干終於被殺,大快人心!天干呢個角色咁突出,歐瑞偉的精湛演出居功至偉,佢在劇中除咗唔用替身、親身上陣不停捱打,更因為幾場戲要拍到胳肋底,為求美觀所以剃光腋毛!

7803208 7803209

歐瑞偉早前出席活動時,表示《城寨英雄》一眾角色塑造得相當成功,而且有大量漫畫式打鬥,所以叫大家唔好當現實咁睇。雖然佢在劇中擁有鐵布衫護體,刀槍不入,但其實完全冇著數!正因為佢刀槍不入,所以在劇中不斷被猛烈拳打腳踢,歐瑞偉話一啲都唔享受!

7803210 7803211

《城寨》監製文偉鴻早前在IG透露,歐瑞偉為咗呈現最好的效果,在多場打鬥戲都親身上陣,拒用替身!其中呢幕歐瑞偉被伍允龍起飛腳踢頭,亦都冇花冇假,堅係踢落去!

7803212 7803213

仲有呢一幕慢鏡飛腳踢心口,全部都係歐瑞偉親身演繹!難怪監製都話佢除咗打得好睇,連捱打戲份都非常真實!厲害!

7803214

歐瑞偉為劇集所作的犧牲,又豈止係係捱打?佢在劇中大部分時間都係著恤衫,不過結局篇就不停爆衫犧牲色相!雖然歐瑞偉已經五十有四,不過佢從前做過龍虎武師,現時亦係武術指導,身形keep得好好!

7803215 7803216

捱打又半裸,最慘係連胳肋底都要演出!因為劇情提到天干將罩門(即死穴)轉移到章門穴,即係右邊胳肋底,於是胳肋底就不斷被狂攻!

7803217

由於胳肋底不停有大特寫,歐瑞偉為咗令拍攝效果更美觀,竟然連腋毛都全部剃清光!由唔同角度都見到佢胳肋底非常光滑,「KC」果然係敬業樂業!

全文完

 

来源:thegreatdaily

Comments

comments